MOSKVA – Rusija je u novembru 2017. godine povećala ivestiranje u američke državne obveznice za 700 miliona dolara, do 105,7 milijardi dolara, navodi se u dokumentima američkog Ministarstva finansija. Ruski portfolio američkih državnih obveznica raste drugi mjesec zaredom. U septembru je iznosio 103,9 milijardi dolara,… Pročitaj više »

ako se očekivalo da će zbog primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, domaće tržište biti preplavljeno uvoznim mlijekom, domaći proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda sve su iznenadili. Izvoz su čak i povećali, i to za 16 odsto, izviejstio je RTRS. Kataklizmične procjene nisu se ostvarile,… Pročitaj više »

Poslije višegodišnje finansijske krize, evropska ekonomija ponovo raste. Rast je, iz perspektive mnogih stručnjaka, na klimavim nogama. Godina 2018. godine trebalo bi da se koristi kao godina reformi. S obzirom na rizike nove finansijske krize, njemački i francuski ekonomisti pozivaju na temeljne reforme u eurozoni…. Pročitaj više »

RUSELSHAJM,  Štrajkovi upozorenja u fabrikama proizvođača automobila “Opel” poslali su jasnu poruku novim vlasnicima, francuskoj kompaniji PSA, rekao je Jerg Hofman, predsjednik sindikata radnika “IG metal”, koji okuplja njemačke radnike u industriji. Hofman je rekao pred 6.000 demonstranata u glavnoj fabrici “Opela” u Ruselshajmu, nedaleko… Pročitaj više »

STRAZBUR – Irski premijer Leo Varadkar optužio je danas članice EU za licemjerje kada je riječ o korporativnom porezu, i odbacio je kao netačne tvrdnje da je Irska poreski raj. Varatkar je u Evropskom parlamentu rekao da su “nepravedne optužbe” po kojima Irska, pružanjem pomoći… Pročitaj više »

BERLIN – Vodeći ekonomisti Francuske i Njemačke pozvali su danas na usvajanje novih fiskalnih pravila za evrozonu i kreiranje nezavisnog nadzornog tijela kako bi evro bio otporniji na krize u budućnosti. “Nacrt reformi” koji su sastavili ekonomisti je pokušaj da se prevaziđe jaz između zahtjeva… Pročitaj više »