BRISEL – Belgija je potvrdila izbijanje afričke svinjske groznice u zemlji, što ukazuje na dalje širenje ove bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Evropi i Kini, i koja sada može da ugrozi veliku zapadnoevrosku industriju svinjskog mesa.

Agencija za bezbjednost hrane u Belgiji objavila je u četvrtak da je afrička svinjska groznica (ASF) otkrivena u okrugu Etal, blizu granice sa Francuskom, nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podgrijalo sumnje da se radi o ovom virusu, prenosi Rojters.

Ovo je prvi prijavljeni slučaj te bolesti u Belgiji od 1985. godine.

Francuska je brzo reagovala na vijesti o slučajevima uginuća divljih svinja u Belgiji, a ministarstvo poljoprivrede je najavilo pojačanu kontrolu u četiri administrativna okruga koji se graniče sa Belgijom, kao i posebne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klanica.

“Ovo je prvi slučaj širenja bolesti u Zapadnoj Evropi. Ovaj novi slučaj izbijanja bolesti može promeniti epidemiološku situaciju ASF-a širom svijeta, ukazujući na to da je bolest možda već dostigla razmjere pandemije”, izjavio je Pol Sandberg, izvršni direktor Informacionog centra za zdravlje svinja u Sjedinjenim Državama.

Širenje virusa već je dovelo do klanja stotine hiljada svinja u istočnoj Evropi, dok je u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču svinjskog mesa, serija slučajeva izbijanja bolesti od avgusta dovela do uvođenja mjera poput zabrane transporta životinja i davanja otpadaka hrane svinjama u pogođenim provincijama.

Zapadnoevropske zemlje pokušavaju da spriječe širenje bolesti, koja je veoma zarazna za svinje i koja se teško iskorjenjuje, nakon sve većeg broja prijavljenih slučajeva u istočnoj Evropi, među kojima i u članicama Evropske unije kao što je Rumunija.

EU je zajedno drugi najveći svjetski proizvođač svinjskog mesa poslije Kine i najveći izvoznik, a gro svinjske industrije je koncentrisan u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španiji.

Njemačka je ranije ove godine donijela dekret kojim je dozvolila lovcima da ubijaju divlje svinje tokom cijele godine kako bi se spriječilo da ove životinje, kao mogući nosilac virusa afričke svinjske groznice, prenose ovu smrtonosnu zarazu na farme svinja. Protiv ove bolesti ne postoji vakcina ili lijek. (Tanjug)