NJUJORK- Apple, jedna od najuspješnijih svjetskih kompanija, približala se cifri od izuzetnih 1000 milijardi dolara, i ukoliko zaista dođe do toga, postaće najvrijednija američka kompanija.

Apple trenutno vrijedi 945 milijardi dolara. Akcije Apple su porasle za više od 13% ove godine, što je dobar porast za ovako masivnu kompaniju. Ukoiko zaista dođe do cifre od 1000 milijardi tržišnog kapitala, to će neminovno dovesti do povećanja cijene akcije od 6% i tada bnbi vrijednost iznosila 202,30 dolara po akciji.

Čak i ako bilježi ovako veliki uspjeh, neki vjeruju da Apple-u neophodan novi proizvod kako bi se održao rast prodaje i profita.

Naime, do ovog porasta je i došlo usljed solidne prodaje  iPhone 8 i X, posebno na tržištima Japana i Kine. Takođe, na profit su dosta su uticale i nove usluge koje se mogu dobiti preko App Store.

Najbolji dokaz za to su brojke. Naime, prodaja Apple proizvoda je porasla za 16% u prva tri mjeseca 2018, što je dobar rast za kompaniju ove veličine.

Apple je, takođe, iskoristio i više od 267 milijardi dolara gotovine kako bi povećao dividende, ali program otkupa zaliha. Ovo je jedan od načina nagrađivanja investitora, uključujuć i Vorena Bafera, jednog od najvećeg investitora.

Naime, Bafetov Berkshire Hathaway (BRKB) je otkupio skoro 75 miliona akcija Apple u prvom kvartalu.

Takođe, treba reći da Apple izvlači korist i od velike investitorske euforije koja je aktuelna u IT sektoru.

S druge strane, mnogi su saglasni da i Amazon trenutno stoji izuzento dobro, te da je trgovina njegovim akcijama rekordna. Vrijednost Amazona trenutno je oko 800 milijardi dolara. Upravo sve ovo je dovelo do toga da Džef Bezos postane najbogatiji čovjek na svijetu sa ogromnih 140 milijardi dolara ličnog bogatstva. Ovo su potvrdili kako Forbes, tako i Bloomberg.

Kada je riječ o drugim kompanijama, onda Alphabet, vlasnik Google-a i Microsoft su takođe blizu rekodrnog profita ove godine. Svaka od ovih kompanija na tržištu vrijedi 775 milijardi dolara.

Facebook, uprkos velikom skandalu sa Cambridge Analytica, takođe je zabilježio proast profita. Naime, i oni su bliyu rekordnoj  tržišnoj vrijednosti od 560 milijardi dolara.

Kada se sve sumira, samo pet kompanija: Apple, Amazon, Google, Microsoft i Facebook vrijede blizu 4000 miljarde dolara.

Ipak, treba naglasiti da Apple neće biti prva kompanija u svijetu koja će preći tu magičnu cifru do 1000 milijardi dolara. Zapravo, ako pređe, postaće navrijednija američka kompanija.

Naime, naftni gigant PetroChina je nakratko još 2007 godine prešao tu granicu od 1000 milijardi kada se počelo trgovati njihovim akcijama na šangajskom berzi. Međutim, kada su izašli na njujoršku berzu, vrijednost akcija je naglo pala. Trenutna tržišna vrijednost ove kompanije, koja je prije 11 godina stavila svijet pod noge iznosi “svega” 240 milijardi dolara. (CNN Money)