SARAJEVO – Kompanija BLBH Invest iz Beča stekla je većinski udio u najstarijoj bh. građevinskoj kompaniji ŽGP, piše BiznisInfo. Ova kompanija je 5. januara kupila 759.515 dionica ŽGP-a za nešto više od milion KM. To procentualno iznosi oko 44 posto vlasništva.

Firma je ranije kupila jedan broj dionica, tako da sada posjeduje 61,4 posto vlasništva ŽGP-a. Kompanija će ostalim dioničarima dati ponudu za preuzimanje njihovog udjela, kako bi postala 100-postotni vlasnik. Zanimljivo je da je u posjedu ŽGP-a i sarajevski hotel Grand.

ŽGP spada u nekadašnje gigante bh. građevinske industrije, ali je posljednjih godina u dosta teškoj poziciji i ne dobija veće poslove.

BLBH Invest je takođe 5. januara kupio 461.990 dionica kompanije Unis komerc d.o.o. Sarajevo, odnosno skoro 48 posto dionica, gdje će takođe objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Osim toga, BLBH Invest je sredinom 2017. kupio sarajevsko preduzeće za trgovinu medicinskim robama ‘Medikomerc’, u kojem sada ima oko 70 posto vlasništva.

Kako su tada izvijestili poslovni mediji, a na osnovu austrijskih registara privrednih društava, društvo BLBH Invest GmbH osnovano je 2. februara 2017. godine, a njegov 100-postotni vlasnik je Branimir Lubura. (Biznisinfo)