BANJALUKA – U ovogodišnjem budžetu grada Banjaluka za subvencije privrednicima planirano je oko 3.000.000 KM, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za privredu.

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da će sredstva biti realizovana posredstvom ovog Odjeljenja, Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj, Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Komljenović je napomenuo da je grad s ciljem da podstakne privrednu aktivnost smanjio komunalne takse za isticanje poslovnog imena za privredna društva iz oblasti industrije i građevinarstva, kao i za samostalne preduzetnike koji prvi put pokreću djelatnost.

On je dodao da su samostalni preduzetnici koji prvi put pokreću djelatnost oslobođeni plaćanja takse za registraciju, te da im je pružena mogućnost produženog radnog vremena.

Komljenović kaže da su uvedene i olakšice pri plaćanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente, kao i za gotovinsko plaćanje, da se intenzivno radi na uređenju i proširenju poslovnih zona, dodjeljuju poslovne prostore za start-ap preduzeća, kao i podsticaje privrednicima i poljoprivrednicima.

On je rekao da je uvidom u Registar preduzetnika zaključno sa 31. decembrom prošle godine na području grada Banjaluka registrovano 4.485 samostalnih preduzetnika.

“Na osnovu pretežne djelatnosti, može se utvrditi, da je oko 1.000 samostalnih preduzetnika registrovalo djelatnost u oblasti zanatstva”, napomenuo je Komljenović.

Komljenović je istakao da je u decembru, kao i prethodnih godina, zabilježen veći broj odjavljenih samostalnih preduzetnika u odnosu na broj prijavljenih.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini registrovano je 569 samostalnih preduzetnika, a za 510 samostalnih preduzetnika utvrđen je prestanak obavljanja djelatnosti.

Komljenović je istakao da troškovi registracije preduzetničke djelatnosti ukoliko preduzetnik prvi put registruje djelatnost iznose dvije KM /administrativna taksa/, a ukoliko je već imao preduzetničku djelatnost i ponovo se registruje troškovi su 32 KM, koliko košta i odjava djelatnosti.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u Banjaluci je zaključno sa 30. novembrom 2017. godine bilo registrovano 9.835 pravnih lica, a 7.899 samostalnih preduzetnika. (Agencije)