TOKIO – Japanska ekonomija nastavila je dugogodišnju ekspanziju u drugom kvartalu 2018,. zahvaljujući većoj potrošnji stanovništva i preduzeća, saopštila je danas vlada u Tokiju.

Treća po veličini privreda svijeta zabilježila je u periodu april-jun rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto na godišnjem nivou, dok je u prvom kvartalu godišnji privredni rast bio u padu za 0,6 procenata, navodi se u saopštenju vlade, a prenosi agencija AP.

Na kvartalnom nivou, BDP je u drugom tromesečju povećan za 0,5 odsto u odnosu na blagi pad od 0,2 odsto koji je registrovan od januara do kraja marta 2018.

Privatna potrošnja je u posmatranom periodu porasla, zahvaljujući većim prihodima domaćinstava usljed isplata visokih polugodišnjih bonusa. Prihodi domaćinstava su u minulom tromesječju povećani za 2,1 odsto, što je najveći skok od 1997. godine, uz nastavak snažnog trenda otvaranja novih radnih mjesta.

Što se tiče trgovinskih izgleda za naredni period, američka agencija ocjenjuje da su oni neizvjesni, s obzirom na to da se japanski proizvođači u velikoj mjeri oslanjaju na tražnju fabrika u Kini.

Veće tarife koje su uvele SAD na izvoz više desetina milijardi dolara vrijedne kineske robe, vjerovatno će pogoditi znatan broj japanskih preduzeća koja isporučuju kineskim partnerima mašine, delove za elektroniku, automobile i druge proizvode, navodi se u tekstu.

Trgovinski pregovori između Japana i Sjedinjenih Država, započeti juče u Vašingtonu, malo su napredovali, a trebalo bi da budu nastavljeni danas, dodaje AP.

(Tanjug)