LONDON –  Evropska komisija podržala je danas na Samitu u Londonu sva tri infrastrukturna projekta koja je kandidovala BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o projektima na Koridoru “Pet ce” u sekcijama Tarčin-Konjic i Buna-Počitelj ukupne vrijednosti 150 miliona evra i jednom projektu tehničke pomoći na ovom koridoru u iznosu 125 miliona evra.

BiH je dobila i grant sredstva u iznosu od pet miliona evra i 38 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Delegaciju BiH na Samitu premijera zapadnog Balkana koji se održava u okviru Berlinskog projekta, predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji je potpisao četiri zajedničke deklaracije zemalja učesnica Berlinskog procesa.

Na osnovu ovlaštenja Predsjedništva BiH Zvizdić je potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.

U uvodnom obraćanju na skupu Zvizdić je rekao da je održavanjem samita u Londonu upućena poruka da će se saradnja i jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između zapadnog Balkana i Velike Britanije nastaviti i nakon “Bregzita”.

Zvizdić je ocijenio da je 2018. godina izuzetno dobra godina za cijeli region u kontekstu stavljanja teme proširenja ponovo na listu prioriteta EU i dodao da je bitno da se fokus EU zadrži na procesu proširenja i da se nastave slati pozitivne poruke u tom smislu.

On je upoznao je prisutne da bi čak 84 odsto ispitanih stranih investitora prisutnih u BiH preporučilo BiH za investiranje, ali i da je neophodno da se unaprijedi politička stabilnost te obezbijedi potrebna infrastruktura i ojača vladavina prava.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara ostaje posvećen unapređenju poslovnog okruženja, prvenstveno sprovođenjem potrebnih reformi u okviru Reformske agende za BiH, dodavši da je rješenja za neka od ovih pitanja potrebno tražiti na regionalnom nivou.

Govoreći o temi bezbjednosti, Zvizdić je istakao da BiH aktivno učestvuje u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, te da su ovom procesu osim organa vlasti aktivno učešće uzele i organizacije civilnog društva i vjerske zajednice.

On je Naglasio činjenicu da, prema službenim podacima institucija BiH za sprovođenje zakona, nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta u posljedne skoro dvije godine. (Srna)