BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da okvir ukupne javne potrošnje u BiH za 2011. godinu treba da bude na ovogodišnjem nivou.

“Dogovoreno je da okvir ukupne javne potrošnje u BiH za narednu godinu bude na nivou iz 2010. godine, odnosno da nema povećanja javne potrošnje i budžetskog okvira”, rekao je Dodik novinarima, nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH koja je danas održana u Banjaluci.

Dodik je rekao da će nakon sagledavanja prihoda, rashoda i deficita koji je najsnažniji u Federaciji BiH biti poznato na koji način će se oni dalje kretati.

“Stav RS je da nema povećanja prihoda u odnosu na ovu godinu i nema zahvatanja iz novih izvora, pogotovo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH sredstava za nivoe vlasti i sve će ostati u okviru dosadašnjih procenata”, zaključio je Dodik.

Fiskalni savjet BiH zaključio je na današnjoj sjednici da će polazna osnova za utvrđivanje okvira javne potrošnje u BiH u 2011. godini biti na nivou iz ove godine.

Zadužena je Savjetodavna grupa Fiskalnog savjeta da u roku od 10 dana izvrši dodatne analize, te da pripremi procjenu prihoda, rashoda i deficita za iduću godinu na svim nivoima vlasti.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je da su danas na sjednici Fiskalnog savjeta BiH dogovoreni globalni okviri fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2011. do 2013. godinu.

“Sada je na savjetodavnoj grupi Savjeta da za sljedeću sjednicu razradi detalje kako bismo imali dobar budžet za entitetski i državni nivo”, rekao je Mujezinović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, treba se definisati ko iz kojih izvora povlači sredstva, izrazivši nadu da može doći do dogovora o tom pitanju.

Mujezinović smatra da neće biti problema u vezi aranžmana sa MMF-om.

Izvor Agencije