Cijena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina porasla je širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hakman, vlasnik kompanije “Aust&Hachmann” koja tržište snabdjeva vanilom. Cijene su na nekim mestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra.

“Aust&Hachmann”, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizovao se za sve vrste vanile i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

– Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi, rekao je Hakman čija je kompanija jedna od najpoznatijih snabdjevača.

Burbon vanilu na primjer, koja potiče s Madagaskara, ostrva Reunion ili Komora, gotovo je nemoguće naći, naglasio je on.

– Trenutno je uopšte ne možemo ponuditi,  rekao je Hakman.

Umjesto toga prodaje se tahićanska vanila, koja ima blagu aromu i potiče s Papue Nove Gvineje. Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. Aroma vanile dobija se iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile zasad nema načina da se situacija poboljša. (Agencije)