ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je danas odluku kreditora iz EU da deblokiraju novu tranšu finansijske pomoći njegovoj zemlji, ocijenivši da je to korak prema oporavku.

“Grčka danas okreće novu stranicu. Imamo dogovor koji je srazmjeran žrtvama grčkog naroda. Uz jedinstvo i odlučnost idemo prema poštenom rastu i ozdravljenju od rana koje je nanijela kriza”, napisao je Cipras na “Tviteru”.

Devetnaest članica evrogrupe je na noćašnjem sastanku u Luksemburgu odlučilo da Grčkoj bude uplaćeno 8,5 milijardi evra da bi Atina mogla da plati dugove koji prispijevaju na naplatu sljedećeg mjeseca, prenio je “Sputnjik”.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ saopštio je da je spreman da se uključi u program ukoliko kreditori iz EU daju garancije da će dug Grčke biti djelimično umanjen.

“Sada ima svjetla na kraju tunela”, rekao je novinarima grčki ministar finansija Euklid Cakalotos poslije sastanka sa kolegama iz evrozone i direktorom MMF-a Kristin Lagard.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da će njemački parlament već danas razmotriti dogovor iz Luksemburga da bi se utvrdilo da li on odstupa od plana za Grčku iz 2015 godine.

U toku je druga revizija programa isplate pomoći Grčkoj, ukupne vrijednosti 86 milijardi evra. Atina prima pomoć u zamjenu za sprovođenje reformi i mjera štednje.