SRBAC – Da je Srbac na dobrom putu da se izvuče iz dugogodišnje ekonomske i finansijske krize svjedoče pozitivni trendovi koji vladaju u posljednje tri godine, jedan je od zaključaka junskog zasjedanja srbačkog parlamenta.

Od 2016. godine smanjene su kratkoročne obaveze sa 6,8 na 4,2 miliona maraka, a u prošloj godini zabilježeno je i povećanje ukupno ostvarenih prihoda za oko 162.000 KM u odnosu na plan.

Načelnik Odjeljenja za finansije Vladimir Gužvić rekao je da je uspostavljena tekuća likvidnost budžeta i izbjegnute prinudne naplate sa kojima je lokalna uprava u proteklom periodu imala problema.

Prema njegovim riječima, po preuzimanju dužnosti krajem 2016. godine zatekli su 660.000 KM neplaćenih obaveza za poreze i doprinose i 300.000 KM za obaveze po osnovu emisija obveznica, kao i 400.000 KM po dugoročnom kreditu.

– Te obaveze prijetile su da dođe do blokade računa i zastoja u isplati ličnih dohodaka. U takvoj situaciji morali smo da radimo treću emisiju obveznica kako bismo mogli normalno funkcionisati, što se pokazalo kao dobar potez jer sve obaveze sada redovno izmirujemo – istakao je Gužvić. To se odrazilo i na stabilizaciju poslovanja javnih preduzeća i ustanova, naročito onih koji su imali ogromne dugove. Tako je od prošle sedmice omogućeno da radnici Centra za kulturu i sport i Turističke organizacije nakon šest godina konačno ovjere zdravstvene knjižice.

– Pored saniranja dugova za poreze i doprinose, uspjeli smo da izmirimo dobar dio zaostalih ličnih dohodaka radnika ovih ustanova i obezbijedimo da primaju redovan topli obrok. Trudićemo se da na sličan način pomognemo i Radio Srpcu, kojem se duguje sedam plata – rekao je Gužvić. On ističe da je time stvoren dobar ambijent i za investiciona ulaganja, pa je tako prošle godine uz pomoć donatora realizovano nekoliko infrastrukturnih projekata vrijednih više od tri miliona maraka.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je prošle godine u Srpcu zaposleno oko 2.700 ljudi, što je najveći broj radno angažovanih u poslijeratnom periodu.

– U zadnje vrijeme sve veći broj srbačkih preduzeća proširuje proizvodnju i zapošljava nove radnike, a za pohvalu je i to što dobar dio njih u kontinuitetu povećava platu. Krupan korak ka oživljavanju privrede učinjen je dolaskom firme “Kolektor”, koja je prošle godine otvorila pogon u Srpcu i zaposlila u startu oko 100 radnika, a očekuje se da do iduće godine bude zaposleno više od 200 ljudi – rekao je Dragosavljević.

On ističe da je u pregovorima sa još nekoliko investitora koji su zainteresovani da u Srpcu zasnuju proizvodnju i zaposle dodatnu radnu snagu.

Industrijsko zemljište
Na sjednici lokalnog parlamenta raspravljano je i o potrebi oduzimanja zemljišta od fizičkih i pravnih lica koja su još prije desetak godina kupila placeve u industrijskim zonama za izgradnju pogona, ali do današnjeg dana nisu izgradili planirane objekte. U toku je sudski spor sa tri subjekta koja su upisana kao vlasnici zemljišta, ali iz opozicije tvrde da je taj broj daleko veći i da vlast treba da žustrije radi na rješavanju ovog problema. (Glas Srpske)рейтинг посудывсе персонажи дотыможно ли читать чужие сообщения в контактекровь из зубакрупные компанииolta