PODGORICA – U Crnoj Gori se razmatra uvođenje neradne nedjelje u trgovinama, a ideja je potekla od predstavnika jednog broja trgovaca koju podržava i Odbor trgovine Privredne komore.

Politički analitičar Predrag Drecun rekao je za crnogorski portal CdM da će to biti značajna promjena u navici potrošača i trgovaca jer su navikli da trgovine rade nedeljom.

“Ovo će sugurno voditi striktnijem poštovanju zakona u smislu broja sati u radnoj nedelji. Verovatno je da će se ovo odraziti na profit, ali će se brzo sve to nivelisati. Da bi se ovo komentarisali mora proći neka tri mjeseca da se vidi kako će sve to funkcionisati u praksi”, rekao je Drecun.

Potpredsjednica Demokrata ekonomista Zdenka Popović smatra da će se poslodavaci i trgovci teško dogovoriti. Interesi poslodavaca i trgovaca su suprostavljeni i teško će se naći neko kompromisno rješenje, ocijenila je ona.

Podsjetila je da u demokratskim društvima, nedjelja odavno neradni dan. Ako se tome doda činjenica da u trgovini uglavnom rade žene, jasno je koliko bi njima značio jedan slobodan dan.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da podržavaju taj prijedlog i ističe da bi realizacija “neradne nedjelje” dala doprinos očuvanju porodice. (CdM)