zeljka cvijanovic

BANJALUKA –  Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da institucije BiH, iako minorne, nanose finansijsku štetu Srpskoj koja se mjeri stotinama miliona KM.

“Institucije BiH mogu uticati na ono što se dešava ovdje jer je vlast na nivou BiH zaustavila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/”, rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Repbulike Srpske.

Ona je podsjetila da je, zbog zaustavljanja aranžmana sa MMF-om, izostalo najmanje 150 miliona KM namijenjenih budžetu Srpske.

“Blokirali ste na nivou BiH sredstva Svjetske banke, jer odugovlačite sa ratifikacijom. Neizvršenjem određenih obaveza doveli ste u situaciju Republiku Srpsku i Federaciju BiH da ne mogu realizovati brojne projekte po osnovu sredstava koje bi dobile od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 i 220 miliona evra”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, uprkos svemu, Republika Srpska izvršava predviđene obaveze.

“Uspjeli smo da riješimo stvari na dobrobit građana, a Vlada razgovara i sa dobavljačima i sačinjene su otplatne šeme”, kaže Cvijanovićeva i podsjeća da je sada udio javnog duga u BDP 44,7 odsto, a za vrijeme vlasti SDS-a bio je 54,6 odsto.

Reagujući na izlaganje premijera Srpske, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović naveo je da je Cvijanovićeva izjavila da Srpska ne može funkcionisati bez nivoa BiH i pozvao je da zbog toga podnese ostavku.

“Ona je nesposobna da oslobodi Republiku Srpsku dužničkog ropstva. Nikada ranije nije bilo da je Srpska zavisila od nivoa BiH, sada je to slučaj, što je nedopustivo”, smatra Borenović.