MOSTAR  – Stanovnik Bosne i Hercegovine prosječno godišnje konzumira 300 grama meda što je daleko ispod prosjeka Evropske unije u kojoj se prosječno konzumira između 2,5 i 2,7 kilograma meda po stanovniku.

Taj podatak iznio je direktor Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Marko Ivanković na tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji “Dani meda Federacije BiH”, koja je u petak održana u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru

Ove godine pristiglo je 116 uzoraka meda koji su prošli analize Laboratorija za zdravstvenu ispravnost namirnica Federalnog agromediteranskog zavoda.

– Nakon toga urađene su i fizikalno-kemijske i peludne analize, a zatim su formirane i dvije komisije za organoleptičku ocjenu medova i s nama su bili vrhunski ocjenjivači Asmir Duraković iz Gradačca i Stanko Čuljak iz Vinkovaca – kazao je Ivanković.

Dodao je kako je jedan od ciljeva “Dana meda Federacije BiH” proizvođače meda pripremiti za tržište.

– Želimo im skrenuti pažnju da moraju voditi računa o svom proizvodu, jer proizvođač je uvijek odgovoran za kvalitet svog proizvoda na tržištu i cilj nam je organizovati proizvođače da bi imali što više onih koji rade za tržište, naravno za bh. tržište, a zatim i za izvoz – naveo je Ivanković.

Istakao je kako je potrošnja meda u Bosni i Hercegovini poprilično mala i da tu postoji veliki prostor za napredak.

– Ona iznosi negdje oko 300 grama po stanovniku, a Evropska unija bilježi od 2,5 do 2,7 kilograma što znači da moramo širiti kulturu potrošnje meda – poručio je Ivanković.

U BiH se proizvodi visokokvalitetan med

Na “Danima meda Federacije BiH” iznesen je i podatak da je prosječna cijena bh. meda koji ide u izvoz 14,62 marke, dok je cijena uvezenog meda u prosjeku 7,58 maraka po kilogramu, što upućuje na to da BiH proizvodi visokokvalitetan med prepoznat na međunarodnom tržištu, dok se na domaćem tržištu pčelari i dalje suočavaju s izazovima konkurentnosti.

Potpredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Milićević kazala je kako je Vlada FBiH opredijeljena učiniti puno više za razvoj poljoprivrede i pčelarstva.

– Sama činjenica da sam ispred Vlade FBiH na “Danima meda” govori da smo mi kao vlada opredijeljeni učiniti puno više za poljoprivredu. Proizvodnja meda dosad nije imala podršku. Pčelari su bili prepušteni sami sebi, a bez podrške i stvaranja povoljnog okruženja teško je uspjeti – kazala je Milićević.

Istakla je, takođe, kako BiH još ima puno osnovnih problema u poljoprivredi.

– Nismo stvorili preduslove da se osnovna i dopunska djelatnost u poljoprivredi razgraniče, a onog trenutka kada kažemo što je to osnovna djelatnost, nju treba podsticati kroz kapitalne investicije. Rekla bih da je poljoprivreda kod nas još socijalna kategorija i moramo se puno potruditi da to promijenimo – poručila je Milićević.

Govoreći o zakonskoj regulativi, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić kazao je kako je nedavno resorno ministarstvo na osnovu Zakona o stočarstvu donijelo pravilnik i uredilo oblast pčelarske proizvodnje.

– Oblast pčelarstva smo u registru po prvi put uredili na način da se tačno zna ko i na koji način radi, ko ima koju obavezu i sve to je definisano pravilnikom koji je proizašao iz navedenog Zakona o stočarstvu, a onda smo sve to skupa uredili kroz registar pčelara i pčelinjaka gdje, zapravo, imamo zaista pozitivne efekte. S jučerašnjim danom imamo blizu 150.000 registrovanih košnica što je vrlo važno s aspekta planiranja svih mogućih mjera koje su važne za unaprijeđenje pčelarstva – istakao je Kudić.

Dodao je kako pčelarstvo s nivoa opština, kantona i federacije u prošloj godini podstaknuto s nešto više od milion maraka.

Predsjednik Pčelarskog saveza Federacije BiH Sejo Deljo kazao je kako su klimatske promjene jedan od glavnih razloga loše godine za pčelare.

– Za razliku od Posavine i Hercegovine, pčelari iz središnje Bosne prošli su bolje zbog temperature, klime, nadmorske visine i slično. Tražili smo i pomoć od institucija vlasti jer na ovim područjima u zadnjih 40 godina nikad nije bilo lošije, no nismo je dobili. Iako je pčelarstvo rizična i neprofitabilna djelatnost, med ima budućnost i može postati brend i turistička mogućnost – kazao je Deljo. (Fena)