LONDON – Privredni zamajac evrozone ponovo se ohladio u maju jer je više privremenih faktora izvršilo pritisak na sektore proizvodnje i usluga.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 18-mesečni minimum od 54,1 poena sa aprilskog nivoa od 55,1, objavila je danas kompanija za finansijske informacije IHS Markit, a prenosi agencija “Blumberg”.

Rast novih narudžbina, zapošljavanja i nezavršenih poslova pokazuju sporije stope rasta, pa su kompanije postale manje optimistične prema budućim izgledima.

Evro je nakon objave ovog izveštaja pao na najniži nivo od novembra, oslabivši za 0,4 odsto u 10:43 sati na berzi u Frankfurtu, gde se trgovao za 1,1728 dolara.

“Dok su prethodnih mjeseci različiti faktori, poput ekstremnih vremenskih prilika, štrajkova, bolesti i tajminga uskršnjih praznika, prigušili rast, majski izvještaj pokazuje da je na poslovanje negativno uticao neuobičajeno veliki broj državnih praznika”, izjavio je Kris Vilijamson, glavni ekonomista IHS Markita.

“Dio ove ”sumaglice” će, nadamo se, razvijati junski podaci o indeksu PMI, koji će pružiti jasniju sliku o osnovnom impuslu rasta”, dodao je on.

Vilijamson je naveo da aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u evrozoni nagovještavaju kvartalni privredni rast po stopi neznatno višoj od 0,4 odsto. To se podudara s rastom iz prvog kvartala, ali je ispod stopa zabilježenih u 2017.

“Skuplja nafta i povećanje plata nastavljaju da podižu troškove kompanija, a slaba finalna tražnja znači da će se firme s tim problemom nositi tako što će ove veće troškove prenositi na kupce”, smatra Vilijamson.

Zvaničnici Evropske centralne banke pažljivo prate ekonomske izveštaje iz 19 zemalja regiona evrozone, u okviru priprema za utvrđivanje budućeg kursa monetarne politike. ECB-ov program kupovine aktiva ističe u septembru, mada bi mogao da bude produžen ukoliko privredni rast i podaci o inflaciji budu zahtjevali dodatne podsticaje.

Preliminarni podaci o indeksu PMI za jun biće objavljeni 22. juna, nedelju dana nakon sednice Saveta guvernera ECB-a o monetarnoj politici. Zvaničnici ECB-a su ranije nagovijestili da postoji prostor da se do jula sačeka s donošenjem odluke o programu kupovine obveznica, prenosi “Blumberg”.

(Agencije)