Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila.
Kompanija koju dvije godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila s dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model svojih 12 marki – Audi, Porše, Škoda, Seat i drugi, u šta će investirati 20 mlrd EUR, izjavio je direktor Matijas Miler.
– To je naša obaveza da do 2030. godine elektrifikujemo sva naša vozila. Mislim da smo na dobrom putu, na putu napretka – rekao je Miler u izjavi Frans presu uoči otvaranja Sajma automobila u Frankfurtu.
Ali, taj njemački auto džin ne proizvodi sam baterije za automobile, već će ih naručivati od snabdijevača što će ga do 2030. godine koštati čak 50 mlrd EUR.
Volkswagen će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100% električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim. Ali, VW za sada neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.
– Smatram da će još dugo u čitavom svijetu motori sa unutrašnjim sagorevanjem koegzistirati sa električnim – rekao je Miler za AFP. (Agencija)