MOSTAR – Mirniji period za Aluminij d.d. Mostar je završen jer se problemi s nabavkom električne energije ponovo pojavljuju. Elektroprivreda HZHB od nedjelje prekida isporuke, a Aluminij je osuđen da traži nove dobavljače.
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Aluminija d.d. Mostar od nedjelje, 16. juna 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije.

Kazano je kako uprava intenzivno radi na premoštavanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga dobavljača kako bi izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija.

”Ovim osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija preduzećem od strateške važnosti i postupanju u skladu s tim statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”, kazali su iz Aluminija.

Najmanje deceniju traju problemi u koja zapošljava oko 900 radnika, a situacija je eskalirala u oktobru prošle godine kad je Nezavisni operator sistema (NOS) zbog dugova isključivao Aluminij s mreže.

Problem je privremeno saniran u decembru kad je Skupština Elektroprivrede HZHB odlučila da ponovo isporučuje struju mostarskoj kompaniji, ovaj put uz odgodu plaćanja. (Klix.ba)mobile and advertisingмакияж губ эффект омбрефейки вк бесплатноузнать позицию сайта в гуглебизнес с китаем идеипопутний вантаж