BAJBURT – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da mijenjaju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom “nacionalnom bitkom” protiv ekonomskih neprijatelja.

Lira, koja je ove godine izgubila trećinu vrijednosti, pala je nakon Erdoganove izjave na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrijednost u odnosu na dan ranije, prenosi agencija Rojters.

“Dolar ne može da blokira naš put. Ne brinite”, rekao je Erdogan okupljenoj masi u gradu Bajburt na severoistoku zemlje.

“Ipak, još jednom poručujem odavde da ako neko ima dolar ili zlato pod svojim jastukom treba da ode u naše banke i zameni ih za lire. To je nacionalna, domaća bitka”, naglasio je on.

“To će biti odgovor mog naroda onima koji vode ekonomski rat protiv nas”, dodaje Erdogan.

Ranije danas, lira je pala za čak 14 procenata usljed zabrinutosti zbog, kako navori Rojters, Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.

“Turska je suočena sa vještačkom finansijskom nestabilnošću”, rekao je Erdogan i poručio da ljudi ne bi trebalo da obraćaju veliku pažnju na cijene na valutnim tržištima, već da se fokusiraju na “širu sliku”.

(Tanjug)