ISTANBUL, Turski lider Tajip Erdogan rekao je da će preuzeti veća ovlaštenja u sferi ekonomije poslije predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca i da će centralna banka ubuduće morati da djeluje u skladu sa njegovim stavovima.

Ovi komentari uticali su na dodatni pad vrijednosti turske nacionalne valute na kurs od 4,399 lire prema dolaru, što znači da je ona ove godine oslabila za više od 13 odsto.

Erdogan je u intervjuu “Blumbergu” rekao da je centralna banka nezavisna, ali da neće moći da ignoriše signale od osobe sa najvišim izvršnim ovlaštenjima nakon što bude izvršen prelazak na predsjednički sistem.

“Ja ću preuzeti odgovornost kao neosporni šef izvršnih organa u vezi sa koracima i odlukama koje treba donijeti”, rekao je Erdogan tokom posjete Berlinu.

Prijevremeni predsjednički izbori zakazani su za 24. jun, a ankete pokazuju da je Erdogan veliki favorit za pobjedu.

Erdogan je rekao da će građani smatrati predsjednika odgovornim za bilo kakve probleme koji nastanu sprovođenjem monetarne politike.

“Oni će smatrati predsjednika odgovornim. Pošto će pitati predsjednika o tome, moramo da stvorimo sliku predsjednika koji je efikasan u sferi monetarne politike”, rekao je turski lider.

Erdogan je veliki protivnik visokih kamatnih stopa i zalaže se za pojeftinjenje pozajmnjivanja novca radi jačanja ekonomije. On je prošle sedmice izjavio da su kamate “majka i otac svakog zla”. Blumberg