BRISEL, Evropska komisija predložila je paket mjera za reformisanje evrozone i povećanje njene otpornosti na buduće krize.

Među njima je i prijedlog da se spasilački fond evrozone – Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) – transformiše u Evropski monetarni fond (EMF).

Zadatak EMF bi, prema predlogu Komisije, bio da obezbijedi kredite za zemlje članice koje su u finansijskim problemima, ali mogao bi i da razvije nove finansijske instrumente koji bi bili korišćeni za pružanje dodatne pomoći članicama pogođenim finansijskim nedaćama, prenosi agencija Rojters.

Predloženo je i formiranje funkcije evropskog ministra za ekonomiju i finansije, koji bi počeo sa radom od novembra 2019. godine.

Ministar bi istovremeno bio potpredsjednik Evropske komisije, predsjedavajući evrogrupom i nadzirao bi rad novog Evropskog monetarnog fonda.

Radio bi na promovisanju i pružanju podrške “koordinaciji i implementaciji reformi u članicama EU”, i takodje bi bio odgovoran za identifikovanje odgovarajućih fiskalnih politika za cjelokupnu evrozonu.

Evropska komisija je predložila i uspostavljanje novog stabilizacionog instrumenta, koji bi zemljama pogođenim krizom pomogao da, zahvaljujući finansijskoj podršci EU, održe isti nivo investicije kao i u dobrim vremenima.