BRISEL – Očekuje se da će privredni rast evrozone usporiti narednih godina, jer se blok suočava sa rizicima koji proizlaze od ekonomskih mjera SAD, od nejasnih uslova o britanskom “razvodu” od EU i “rasipničkih” budžetskih planova u članicama sa visokim dugom, saopštila je Evropska komisija.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, objavljenim danas, EK je revidirala naniže projcenu privrednog rasta evrozone za narednu godinu i predvidjela dalje usporavanje rasta do 2020. godine, prenosi Rojters.

Revidirana projekcija rasta, iako očekivana, mogla bi da iskomplikuje plan Evropske centralne banke o ukidanju programa monetarnih podsticaja, ali pozitivna vijest za ECB je da Komisija predviđa da će inflacija u Uniji iznositi 1,8 odsto ove i sljedeće godine. ECB cilja stopu blizu 2,0 procenta.

Bruto domaći proizvod evrozone će, prema projekcijama EK, porasti za 2,1 odsto u ovoj godini, posle rasta od 2,4 odsto prošle godine.

Usporavanje rasta će se nastaviti i dogodine, jer će ekonomija evrozone porasti po stopi od 1,9 odsto, što je blago niže u odnosu na raniju projekciju od 2,0 odsto.

Iako se očekuje da će sve članice evrozone nastaviti da bilježe rast, privredna ekspanzija tog bloka će 2020. godine dodatno usporiti na 1,7 odsto, navodi se u prvim procjenama Komisije za tu godinu.

Komisija je, takođe, revidirala naniže i projekcije za Njemačku, Francusku i Italiju.

Tako predviđa da će Njemačka, najveća evropska ekonomija, ove godine zabilježiti rast od 1,7 odsto, nakon prošlogodišnjih 2,2 posto. Ranija prognoza njemačkog rasta za ovu godinu iznosila je 1,9 posto. Dogodine, njemački BDP će porasti po stopi od 1,8 odsto, umjesto 1,9 odsto, a 2020. će se vratiti na 1,7 posto.

Komisija prognozira Italiji rast od samo 1,1 odsto ove godine, zatim od 1,2 odsto sljedeće godine i od 1,3 procenta 2020. godine.

Projekcije italijanskog rasta se podudaraju djelimično samo sa prognozama datim za Britaniju, koja nije članica zone evra i koja napušta EU u martu. Procjenjuje se da će ekspanzija britanske ekonomije ove godine iznositi 1,3 odsto, a sljedeće 1,2 odsto, i da će na tom nivou ostati i 2020.

Cjelokupna Evropska unija će, kako poručuju iz Komisije, porasti po stopi od 2,1 odsto u ovoj godini, u narednoj godini po stopi od 1,9 odsto, a u 2020. će porasti za 1,8 procenata. (Tanjug)