BRATISLAVA – Oni koji misle da tehnološka industrija nema ambicija da se uhvati u koštac sa ozbiljnim problemima u svijetu, trebalo bi da posjete Bratislavu, piše "Fajnenšal tajms".

Slovačka prestonica je dio je mreže gradova u regionu koji se nadaju da će postati glavni odgovor Evrope na Silicijumsku dolinu. Čak i njihov naziv odražava njihove tehnološke ambicije – Dunavska dolina.

Slovačka ekonomija se i dalje u velikoj mjeri oslanja na automobilsku industriju, koja čini gotovo polovinu ukupnog industrijskog autputa. Folksvegen, Kija, Pežo, a sada i Jaugar Land Rover imaju fabrike u ovoj zemlji. Međutim, u proteklih nekoliko godina pojavile su se tehnološke startap kompanije, koje utiču na smanjenje zavisnosti od teške industrije. Leteći automobili Juraj Vaculik, glavni izvršni direktor kompanije za proizvodnju letećih automobila Aeromobil, na pravi način ilustruje ovu transformaciju. Bio je studentski vođa u ranoj fazi Somotske revolucije 1989, u kojoj je Čehoslovačka oslobođena komunističke vlasti, da bi se potom obogatio baveći se marketingom. 

– Godine 2010, pozvao me je stari školski drug Stefan Klajn i predložio da pravimo leteće automobile – kaže on.

Njih dvojica su se upustili u poduhvat s ciljem da revolucionarno izmjene putnički saobraćaj, konkurišući kompanijama u Silicijumskoj dolini.

Igrice za Fejs i antivirus sistemi Eset, kompanija za razvoj softvera za sajber-bezbjednost, osnovana u Bratislavi početkom 1990, danas je jedan od najvećih isporučilaca antivirus sistema na svijetu. Na sličan način, kompanija Sygic razvila je popularne mobilne aplikacije za navigaciju, koje širom svijeta koristi 200 miliona ljudi. Slovački studio za razvoj igrica “Pixel Federation” razvija mnoge igrice na društvenoj mreži Fejsbuk, kao što su Train Station i Diggy’s Adventure.

Mlađa generacija osnivača sledi njihov primjer. Poput kompanije Photoneo, koja je napravila 3D kameru koja prepoznaje objekte pri velikim brzinama, omogućavajući robotima da, na primjer, izaberu odgovarajući alat ili komponente u fabrici. Druga startap kompanija, GA Drilling, razvija tehnologiju koja koristi električnu plazmu za efikasnije bušenje nafte i gasa ispod zemlje.

Preduzetnici su suočeni sa finansijskim problemima. Od kada se pre 13 godina pridružila EU, Slovačka je dobila od nje skoro četiri milijarde dolara za istraživanja i inovacije.  (Blic)