BRISEL – Evropska komisija i zvanično je odbacila predloženo spajanje između divova industrije čelika njemačkog Tisenkrupa (Thyssenkrupp) i indijskog Tata stila (Tata Steel), gotovo mjesec dana pošto su te dvije kompanije odustale od tog plana.

Tisenkrup i Tata su 10. maja već rekli da odustaju od daljih ustupaka, uglavnom prodaje dodatne imovine, potrebnih da bi dobili zeleno svjetlo od Evropske komisije za formiranje zajedničke kompanije.

Objasnile su da njihovo spajanje više ne bi imalo smisla ukoliko bi morale da se odreknu dodatnih aktivnosti.

Evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager riješila je da zabrani to spajanje, čime je od početka njenog mandata krajem 2014. godine broj zabranjenih spajanja porastao na šest, među kojima i francuskog Alstoma sa njemačkim Simensom, u željeznici.

„U nedostatku mjera za otklanjanje ozbiljnih problema konkurencije koje smo konstatovali, koncentracija Tata Stila i Tisenkrupa bi se odrazilo na poskupljenje čelika“, rekla je Vestager, navodi se u saopštenju. (Beta)kisty4makiyazh.xyzпродвижение екатеринбургuznat-otkuda.comadnoklasnkiПередовые услуги в TopCargo. Идеи для предпринимателейкарго экспресс