SARAJEVO – Povoljna klima i zemljište, zagarantovan otkup i dobra otkupna cijena, te zarada na 10 ari od oko 3600 KM trebali bi podstaknuti poljoprivrednike iz BiH da se okrenu uzgoju zelenih feferona, piše portal eKapija.

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, uzgoj zelenih feferona više se isplati od ulaganja u proizvodnju krastavaca kornišona ili malina.

“Sve što je potrebno za početak uzgoja zelenih feferona je zemljište. Sadnice i sav potreban materijal osigurava njemačka firma Carl Kühne. S tom firmom koja otkupljuje sve proizvedene količine, naše Udruženje uskoro treba uspostaviti saradnju”, rekao je Bićo. Koliko je isplativ uzgoj zelenih feferona potvrđuje i predstavnica firme Carl Kühne Jelena Kulukčija, koja kaže da se na 40 ari može zaraditi i do 20.000 KM.

Prema njenim riječima, U Europi i SAD-u ljute paprike, postaju sve popularnije, tako da Kühne ovim nasadama u BiH odgovara na velike narudžbe iz Burger Kinga, Subwaya i Ikee. Kulukčija dodaje da zasad imaju 15 hektara površina na kojoj će se saditi feferoni u BiH, te da im je cilj povećati zemljište za uzgoj na 20 hektara. Nedžad Bićo kaže za eKapiju da će Udruženje poljoprivrednika FBiH pokrenuti inicijativu da se za uzgoj zelenih feferona počnu davati državne subvencije. (Agencije)