ALBA – Talijanska kompanija Ferrero traži 60 degustatora svojih popularnih čokoladnih proizvoda. Preciznije, Ferrerova firma  za istraživanja i razvoj Soremartec Italia objavila je oglas za posao degustatora raznih vrsta kakaa i lješnjaka te proizvoda od tih namirnica.

Nakon prijava, odnosno krajem septembra, biće odabrano 60 kandidata za ovaj posao iz snova, a oni će proći plaćeni trening od tri mjeseca. Tokom treninga kandidati će isprobavati proizvode poput Nutelle, Ferrero Rocher i Kinder čokolada te Tic Tac bombona. Degustacijom omiljenog namaza od čokolade i lješnjaka te ostalih Ferrerovih proizvoda kandidati će izoštriti svoja čula okusa i mirisa te će naučiti terminologiju kojom će opisivati što tačno osjećaju prilikom degustacije.

Na kraju treninga, talijanska kompanija odabrat će 40 kandidata koji će proći kroz dva tzv. “panela kušanja”, odnosno takmičenja, nakon kojih će 20 najboljih dobiti ponudu za posao na pola radnog vremena. Zaposleni degustatori, pojasnili su u kompaniji, radit će dva dana u sedmici na dva sata kako bi imali vremena za rad na nekom drugom radnom mjestu.

Ferrero prvi put u svojoj istoriji nije postavio gotovo nikakve uslove za dobijanje ovog posla. Prema pisanju medija, amateri su idealni kandidati, jer kompanija traži prosječne potrošače svojih proizvoda. Radno mjesto kušača je u sjedište Ferrera u grad Alba, koji je od Zagreba udaljen oko 600 km. (Novac.hr)