BEOGRAD – Ruska kompanija “Gazprom” potpisala je u Sočiju sporazume o izgradnji gasovoda “Južni tok” sa kompanijama iz Italije, Bugarske, Srbije i Grčke, koji predviđa i da jedan krak gasovoda iz Srbije prolazi do Republike Srpske.

Sporazumi su potpisani sa bugarskim energetskim holdingom “Bulgargas”, italijanskim ENI-jem, srpskim “Srbijagasom” i grčkom kompanijom DESFA, javila je agencija Itar-tas.

Gasovod će počinjati od Novorosijska i ići će po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna. Iz Bugarske će se gasovod podijeliti na dva kraka, južni će krenuti kroz Grčku, Jadransko more do Italije, a drugi kroz Srbiju, i najvjerovatnije Mađarsku i Austriju.

Planirano je da gasovod na teritoriji Srbije bude dug oko 450 kilometara.

U ime Srbije sporazum je potpisao direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, koji je izjavio da su potpisivanjem sporazuma “razvejane sve sumnje” da li će taj gasovod biti građen.

Bajatović je objasnio da sporazumi razrađuju finansijske, tehničke, ekonomske i pravne aspekte izgradnje gasovoda.

“Važno je istaći dve stvari koje se dobijaju izgradnjom Južnog toka. Prva je da se radi o novom izvoru i da su to nove količine gasa iz Rusije i Srednje Azije za potrebe evropskog tržišta, a druga, koja je posebno važna za Srbiju, jeste da se izgradnjom Južnog toka ukida monopol Ukrajine na snabdevanje gasom Istočne Evrope”, rekao je Bajatović.

On je istakao da će izgradnjom novog magistralnog gasovoda Mađarskoj biti uskraćena mogućnost monopolističkog ponašanja.

“Srbija može da bude zadovoljna, iako će zajedničko preduzeće biti osnovano u Švajcarskoj, ali će se njegova delatnost obavljati u Srbiji i po srpskim propisima”, rekao je Bajatović.

Prema danas potpisanom sporazumu, u zajedničkom preduzeću će ostati ranije ugovoreni vlasnički odnos, što znači da će ruski “Gazprom” imati 51 odsto akcija, a “Srbijagas” 49 odsto.

Međutim, ključne odluke koje se odnose na upravljanje budućim zajedničkim preduzećem neće biti moguće donijeti bez saglasnosti “Srbijagasa”.

Gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, završetak studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda planiran je najkasnije do 30. septembra 2009. godine, a za cijeli projekat gasovoda “Južni tok” do 30. juna 2010. godine.

Ulazna tačka gasovoda u Srbiju biće na bugarsko-srpskoj granici, izlazna na srpsko-mađarskoj granici, a dogovoreno je i da jedan krak gasovoda prolazi do Republike Srpske.

Bajatović, koji se sastao sa predsjednikom Upravnog odbora “Gasproma” Aleksejem Milerom, najavio je da će zajedničko rusko-srpsko preduzeće za realizaciju projekta “Južni tok” biti formirano u narednih 15 dana.

Izvor Agencije