VAŠINGTON – U Americi je krajem prošle godine nedostajalo čak 51 hiljada vozača kamiona kako bi se zadovoljile potrebe svih kompanija koje svoje artikle i proizvode trebaju transportovati širom Sjedinjenih Američkih Država, piše The Washington Post.

U Brenny Transportationu iz Minnesote plate za vozače povisile su se za oko 15 posto, a prema riječima direktorice Joyce Brenny većina njihovih vozača sada ima godišnju platu od 80.000 dolara.

Ekonomski je rast, naime, uticao i na sve veću potražnju za vozačima kamiona, no zbog istorijsko niske nezaposlenosti teško je pronaći radnike. Pritom se mladi Amerikanci, u strahu da će industriju transporta uskoro preuzeti autonomna vozila, često ni ne prijavljuju na otvorene konkurse za ovaj posao. Ipak, opšta automatizacija transportne industrije neće nastupiti baš tako brzo, a vozači kamiona mogli bi još neko vrijeme biti vrlo traženo zanimanje.

O kakvom se poslu radi, te što sve utiče na mali interes za ovim zanimanjem, The Washington Post je istražio među nekolicinom vozača kamiona, od onih koji su se za ovaj posao odlučili pred svega nekoliko mjeseci i time napravili značajni zaokret u svojoj karijeri pa sve do onih koji su u ovom biznisu proveli nekoliko desetljeća te čitav svoj radni vijek.

Mnogi od njih su usamljenost i dugotrajnu odvojenost od porodice istakli kao najveće nedostatke ovog zanimanja.

– Moja djeca sada su u dvadesetima. Propustio sam većinu njihovog djetinjstva i odrastanja. Govore mi da bi voljeli da sam češće bio kod kuće. Zbog toga što sam vozač kamiona već sam se dvaput razvodio. Za pravu perspektivu o tome kako je biti vozač kamiona, razgovarajte s njihovim suprugama – rekao je Michael Dow koji se ovim poslom bavi već više od 20 godina.

Drugi vozač, Lee Klass, koji kamione vozi već četiri desetljeća, izjavio je i da se u ovome poslu “možete pozdraviti sa svojim društvenim životom”.

Sjedilački način života, sati i sati provedeni na cesti, obavljanje higijene u vrlo ograničenim uslovima po odmaralištima uz autoceste, kao i prehrana loše kvalitete na koju su primorani još su neki od uslova na koje morate biti svakodnevno spremni ako se odlučite na karijeru vozača kamiona.

Međutim, mnogi od intervjuisanih vozača istaknuli su i da bi ovo zanimanje ipak preporučili drugima, ako su spremni na životni stil koji ovaj posao za sobom povlači.

– Preporučio bih ovaj posao. Prijateljima koji rade na tvorničkim poslovima za minimalne satnice govorim da se licenciraju za vozača kamiona, što je proces od svega nekoliko tjedana. To je najlakši novac koji možete zaraditi bez fakultetske diplome, ali radi se o zahtjevnoj industriji. Većinu vremena provodit ćete sami – ispričao je vozač Daniel Gollnick.

– S kojim drugim poslom možete uz minimalnu edukaciju i odmah od starta zarađivati godišnje 50 tisuća dolara? – poručio je i Ryan Kitchel koji se ovim poslom bavi već dvije godine