BANJALUKA – Prema nerevidiranim polugodišnjim rezultatima ukupna aktiva Hypo Alpe Adria banke Banjaluka, najveće banke u RS, iznosila je 1,7 milijardi KM, ukupni depoziti iznosili su 1,4 milijarde KM, a krediti 1,376 milijardi KM.

Hypo banka je i dalje jedina u RS sa kapitalom preko 100 miliona KM i on iznosi 154 miliona KM.

Banka navodi da je ostvarila neto dobit u iznosu od 5,4 miliona KM, prije svega zahvaljujući značajnom smanjenju troškova kroz proces restruktuiranja poslovanja.

Hypo banka ističe da je i na polju tržišta kapitala potvrdila reputaciju najveće banke u RS, s obzirom da je njen Odjel za poslovanje sa hartijama od vrijednosti – “Hypo Broker” vodeća brokerska kuća na Banjalučkoj berzi u prvih šest mjeseci 2009. godine sa ostvarenim učešćem u ukupnom prometu od 14,9 odsto.

Hypo banka navodi da je, kao društveno odgovorno preduzeće, dala veliki doprinos u plasiranju najpovoljnijih sredstava na tržištu, sredstava Investiciono-razvojne banke RS, te je značajno pomogla kako stanovništvu tako i domaćoj privredi. Završno sa prvim polugodištem 2009. godine Hypo banka je plasirala preko 60 miliona KM sredstava IRB RS te učestvuje sa 23 odsto u svim do sada plasiranim sredstvima.

Ukupan broj zaposlenih na kraju prvog polugodišta iznosio je 567 što Hypo banku i dalje čini najvećim poslodavcem u finansijskoj industriji RS.

„Zahvaljujući značajnom smanjenju troškova u mnogim segmentima poslovanja na dobrom smo putu da ponovimo rezultat iz prošle godine što nam je i primarni cilj. Zadovoljni smo rezultatima ostvarenim u prvom polugodištu, pogotovo kada se u obzir uzmu usporavanje privrednih aktivnosti i ostale posljedice globalne finansijske i ekonomske krize“, kazao je Srećko Bogunović, direktor banjalučke Hypo banke.

„Imamo visoku adekvatnost kapitala, likvidnost banke je takođe na visokom nivou te nesmetano nastavljamo finansiranje domaće privrede i stanovništva, a poseban fokus biće i dalje na plasiranju povoljnih sredstava Investiciono-razvojne banke RS“, dodaje Bogunović.

Izvor SWOT