SARAJEVO – Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Sarajevu proglasilo je krivom Intesa Sanpaolo banku za neosnovano povećanje kamatnih stopa na kredite u otplati.

Prekršajne prijave protiv deset banaka u FBiH podnijela je Uprave za inspekcijske poslove Federacije BIH zbog neosnovanog povećanja kamata, a Opštinski sud je danas donio prvu presudu.

Intesa Sanpaolo banka kažnjena je sa 8.000 KM i ovo je prva pozitivna presuda u istoriji BiH protiv bankarskog zelenaštva. Ta presuda se odnosi samo na jedan slučaj povećanja kamata na kredit od 33.000 KM, koji je podigao građanin Admir Tatić.

Protiv Intesa Sanpaolo banke do sada postoje tri prekršajne prijave zbog povećanja kamatnih stopa na kredite u otplati.

Sud je konstatovao da je Uprava za inspekcijske poslove FBiH uspjela da dokaže da je Intesa Sanpaolo banka neosnovano povećavala kamate.

Danas će početi i prvi pretresi na osnovu prekršajnih prijava Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH protiv UniCredit banke.

Inače, 12. avgusta počeo je dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga Federalne uprave za inspekcijske poslove protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Uprava za inspekcijske poslove tvrdi da su banke na taj način prekršile Zakon o zaštiti potrošača BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila je da će podnijeti i kolektivnu tužbu protiv banaka kako bi one ubuduće poštovale Zakon o zaštiti potrošača i kako bi se zaustavilo neosnovano podizanje kamata.

Izvor Agencije