Investitori u kompaniji General Electric (GE) izgubili su desetine milijardi dolara od 2015. godine i sklapanja globalnog sporazuma o zaštiti klime jer se kompanija nije prilagodila tempu tranzicije na zelenu energiju, pokazala je nova analiza.

U izvještaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) stoji da je tržišna kapitalizacija GE-a smanjena za „jednostavno zapanjujuće” 193 milijarde dolara u samo tri godine do 2018. – odnosno gotovo za tri četvrtine, prenosi Poslovni dnevnik. Istraživačka grupa iz Klivlenda piše da su GE i njegovi glavni dioničari pogrešno procijenili pad cijena obnovljivih izvora energije, zanemarujući činjenicu da svijet prelazi na čistu energiju, a dodatni problem bio je kolaps tržišta gasnih turbina i ostale opreme za termoelektrane.

„GE je pogrešno pretpostavio da će potražnja za prirodnim gasom i ugljem nastaviti da prati globalni privredni rast”, zaključuju, optužujući GE za „epski neuspjeh u sistemu korporativnog upravljanja”. Pariski sporazum iz 2015. godine nalaže državama da preduzmu mjere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na „znatno manje” od dva stepena celzijusa, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stepena.

Dok su cijene obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, proteklih godina padale, GE je prema IEEFA-i zaglibio s imovinom vezanom za fosilna goriva vrijednom milijarde dolara, budući da je jeftinija alternativa ograničila potražnju industrije za ugljem i gasom.

Kompanija nije uvažila ni potrebu za poboljšanjem energetske efikasnosti, čiji su glavni pokretač bili obnovljivi izvori energije, razdvajajući potražnju za energijom od globalne privredne aktivnosti, stoji u izvještaju.

GE-ova kancelarija opreme za elektrane, koja je u 2016. godini generisala polovinu dobiti grupe pre oporezivanja, nastavila je da ulaže u proizvodnju gasnih turbina iako je globalna potražnja pala, dodaje se u izvještaju. (Poslovni dnevnik)odnoklasdniki愛知 設計事務所сковорода газ-гриль купитьprodvijenieНарек Тунянштори для кухні