BANJALUKA – “Stan na dan” sve je popularniji način smještaja, posebno u Banjaluci, gdje se iz godine u godinu traži krevet više. Međutim, iznajmljivanju na crno ispekcija želi da stane u kraj.
Kontrole su pojačali, a kazne su od 500 do dvije hiljade maraka. Ipak, priznaju da im nije cilj da kažnjavaju već da se ovaj način rentanja legalizuje.
“Kontrole se vrše na način da mi kontaktiramo lica koja pružaju takve usluge da se izjasne na svoje usluge. Do sad smo izvršili oko 180 takvih kontrola, odziv je bio pozitivan, jer ljudi nisu bili upoznati sa svojim mogućnostima”, istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske, izvještava ATV.

Svi koji žele da izdaju stan na dan legalno prvo treba da sklope ugovor sa Turističkom organizacijom, a nakon toga je potrebno da se registruju u APIF-u.
Oni koji se bave izdavanjem stana na dan kažu da je na tržištu trenutno nelojalna konkurencija pa su i oni za opciju da se svi registruju.
Cijene stanova sada se kreću između 40 i 60 KM, a sama registracija, kažu, ne bi smanjila zaradu.

“Iz godine u godinu se povećava broj onih koji izdaju, sada ih ima oko 250, mada je to teško utvrditi jer nisu registrovani. Registar bi olakšao situaciju i samim vlasnicima jer bi bili u legalnim tokovima i zaštićeni od države, a kada se svi registruju to im neće smanjiti prihode i svi će poslovati pod jednakim uslovima”, istakao je Aleksandar Čičić, “Stan na dan”, Banjaluka.

U banjalučkoj Turističkoj organizaciji kažu da bilježe rast turista te bi im dobro došlo kada bi znali sa kolikim smještajnim kapacitetom raspolažu. Za sada znaju za 1.900 mjesta, što, kažu, nije dovoljno. Vjeruju da bi slika turističke ponude bila bi bolja kada bi se svi registrovali.

Iz Poreske uprave Republike Srpske poručuju da su poreski obveznici koji izdaju stan na dan dužni platiti porez na ostali dohodak u iznosu od 10% na ostvareni dohodak. Takođe, su dužni plaćati i godišnji paušalni iznos boravišne takse koji iznosi od 15 do 30 maraka. (ATV)