KOVENTRI – Britanski Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja ima za cilj dešifrovanje promjena raspoloženja vozača tokom vožnje, kako bi kompanija shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti učesnika u saobraćaju.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procjenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagođavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grijanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvjetljene, navodi se u saopštenju kompanije.

Podešavanja se mijenjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa.

Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po mjeri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promjenu ambijentalnog osvjetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zijevanje ili druge znake umora.

Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto vozača svakodnevno osjeća iscrpljeno ili preopterećeno.

Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namijenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sjedišta.

Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svjetla, tintuje tj. zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije “mirnog utočišta”, sa krajnjim ciljem da se unaprijedi sveopšte iskustvo vožnje.

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, već je dostupan na svim Jaguar i Land Rover vozilima, navodi se u saopštenju. (Tanjug)проверенные снастидиректалобановский александр интервьюприложение WPSrussias riversТунян