NJUJORK – Udio američkog dolara u deviznim rezervama na globalnom nivou pao je u prvom kvartalu 2018. na četvorogodišnji minimum.

Sa druge strane porastao je udio evra, juana i britanske funte, prema najnovijim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kojem centralne banke prijavljuju iznos i strukturu tih rezervi.

Učešće dolara u globalnim rezervama se smanjilo peti kvartal uzastopno, pošto je “zelena novčanica” slabila u prva tri meseca 2018. godine uslied očekivanja da će privredni rast van SAD-a biti brži i uslied prociena da će druge velike centralne banke razmotriti smanjenje monetarnih podsticaja, prenosi agencija Rojters.

Devizne rezerve centralnih banaka širom svijeta u američkim dolarima iznosile su u prvom tromjesečju 6.449 milijardi dolara, što je nominalni rast u odnosu na posljednja tri meseca 2017. kada su “težile” 6.282 milijardi dolara, ali je udio dolara u globalnim rezervama pao na 62,48 posto sa 62,72 procenta iz poslednjeg lanjskog tromjesečja.

Prema izvještaju MMF-a, dolarski udio u deviznim rezervama u svijetu bio je na najnižem nivou u četvrtom kvartalu 2013., kada je iznosio 61,24 procenta. (B92, agencije)