BANJA LUKA – U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske (RS) u toku je proces kategorizacije ugostiteljskih objekata, započet u junu prošle godine, čiji je cilj da se na adekvatnan način izrazi nivo kvaliteta uređenja, opreme i usluga objekata.

Obaveznoj kategorizaciji podliježu hoteli, garni-hoteli, hotelska naselja, apartmanska naselja, aparthoteli, moteli, pansioni i apartmani, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Komisija za kategorizaciju, nakon izvršenog komisijskog pregleda i utvrđenog činjeničnog stanja, upućuje prijedlog za određivanje kategorije ministru trgovine i turizma RS koji, u roku od 30 dana, donosi rješenje o određivanju kategorije, sa važnošću od četiri godine, a uz njega podnosiocu zahtjeva uručuje i tablu sa naznakom vrste i kategorije objekta.

Do sada su kategorisana ukupno 93 objekta locirana na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Doboja, Modriče, Šamca, Prnjavora, Čelinca, Prijedora, Laktaša, Gradiške, Srpca, Bijeljine i Teslića.

Od 45 hotela dva su kategorisana sa pet zvjezdica, jedanaest sa četiri, dvadeset sa tri, devet sa dva.

Od 32 motela, osamnaest ih je kategorisano sa tri zvijezdice, trinaest sa dvije i jedan sa jednom zvijezdicom,

Komisija je kategorisala i 15 pansiona, od čega je sedam sa tri zvijezdice, osam sa dvije i jedan aparthotel sa četiri zvijezdice.

U saopštenju se navodi da je do kraja maja planirano da se izvršiti kategorizacija 29 objekata na području Prijedora, Kostajnice, Mrkonjić Grada, Nevesinja, Gacka, Bileće, Trebinja, Bijeljine i Doboja.

Izvor Agencije