ZAGREB – U Hrvatskoj se sve češće pitaju kako i zašto su ih prestigle zemlje koje su nekad bile iza njih, među kojima je i Slovačka.

Hrvatska će na 12 polovnih borbenih aviona F-16 barak potrošiti tri milijarde kuna i neće ih baš lako otplatiti. Slovačka kupuje nove avione F-16, a njih 14 će platit gotovo tri milijarde dolara.

Do 2030. Slovačka namjerava da potroši oko osam milijardi dolara za modernizaciju oružanih snaga, a Hrvatska je zatražila poček otplate od dve godine pa će cijelu deceniju plaćati godišnju ratu od najviše 50 miliona dolara.

Tako bi novi avioni koštali, kako piše Slobodna Dalmacija, kao Svetog Petra kajgana. Na primjer, ponuda švedskog Gripena bila je 8,5 milijardi kuna, što su, kako je objašnjeno iz Vlade, dva pelješka mosta.

Činjenica je da je Slovačka prešišala Hrvatsku rastom, a uz to je industrijski snažna zemlja.

Međutim, taj napredak je plaćen i niskim platama radnika, koji su štrajkovima odlučili da izbore veće lične dohotke, a sada već bivši slovački premijer Robert Fico odradio je krajem prošle godine osmosatnu noćnu smjenu na pokretnoj traci u fabrici severno od Bratislave, solidarišući se sa radnicima.

Danas se sve više u Hrvatskoj zapitkuju kako i zašto su ih prestigle zemlje koje su nekad bile iza njih.

Industrija u Slovačkoj nije spala na dva slova, danas stvara više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i oko 80 odsto izvoza zemlje. Ta je zemlja među velesilama u proizvodnji automobila, s fabrikama Folksvagena u Bratislavi, PSA Peugeot Citroena u Trnavi i KIA-e u Žilini, a do kraja ove godine u Slovačkoj će fabriku izgraditi Jaguar Land Rover. Gotovo 100.000 slovačkih radnika, ali i veliki broj kooperanata, proizvode dijelove za automobilsku industriju.

Danas je Bratislava među deset regija s najvećim standardom u EU-u po BDP-u – na šestom je mjestu, odmah nakon Hamburga, Prag je sedmi, dok je Stokholm deseti. Bratislava ima 53.700 evra po stanovniku, što je više za 84 odsto od europskog prosjeka. Prag ima 53.100 evra BDP-a, što je iznad evropskog prosjeka za 82 odsto. (Slobodna Dalmacija)