LONDON – Kompanija “Tesla” je povećala u Kini cijene automobila modela X i S za više od 20.000 dolara i postala tako jedan od prvih američkih proizvođača vozila koji je podigao cijene u svjetlu rastućih američko-kineskih trgovinskih tenzija.

Prenoseći ovu vijest sa britanskog automobilskog veb sajta Electrek, agencija Rojters navodi da je “Tesla” u velikoj mjeri računao na Kinu, najveće svjetsko automobilsko tržište, kako bi povećao prodaju svojih električnih vozila i da je planirao i izgradnju fabrike u toj zemlji.

Kompanija je u maju spustila cijenu modela X za gotovo 14.000 dolara u Kini, nakon što je Peking najavio značajno smanjene carina na uvozne automobile. Kina je planirala da sreže tarife na 15 odsto sa 25 procenata za većinu uvoznih vozila od 1. jula.

Međutim, Peking je 6. jula odustao od smanjenja carina na uvoz automobila iz SAD, u okviru mjera odmazde zbog tarifa predsjednika Donalda Trampa na kineski uvoz vrijedan 34 milijarde dolara.

Kina je 2017. godine doprinijela sa oko 17 odsto ukupnim prihodima kompanije “Tesla”.

Ovaj proizvođač električnih automobila godišnje isporučuje u tu zemlju oko 15.000 automobila.

“Povećanje cijena će pogoditi prodaju, ali je zbog novca koji gubi ”Tesla” morao da podigne cijene jer nema mogućnosti da u potpunosti neutrališe više troškove carina”, izjavio je analitičar istraživačke kompanije CFRA, Efraim Levi.

“Teslini” modeli S i X poskupjeli su tokom vikenda za 150.000 juana do 250.000 juana (za 22.600 do 37.600 dolara) u zavisnosti od verzije, navedeno je u informaciji portala Electrek.

Levi je dodao da će biti i drugih proizvođača automobila koji će povećati cijene.

“Ford Motor” je saopštio prošlog četvrtka da za sada neće podizati cijene svojih automobila, uključujući i cijene luksuznih modela “Linkoln”, već da će smanjiti svoje profitne mraže na vozila uvezena u Kinu. (Agencije)