BANJALUKA – Republika Srpska ima zainteresovanih kompanija koje tehnološkim i drugim potencijalima mogu odgovoriti zahtjevnom tržištu Švajcarske, rekla je danas u Banjaluci direktor Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Srpske Dragana Kokot.
Kokotova je naglasila da Srpska ima kompanije koje već ostvaruju saradnju i poslove na švajcarskom tržištu.

S ciljem unapređenja ekonomske saradnje, promocije proizvoda i usluga domaćih firmi na tržištu Švajcarske, Privredna komora Republike Srpske je, u saradnji sa organizacijom “I-platforma” iz Švajcarske danas u Banjaluci organizovala radionicu povodom učešća na događajima u okviru poslovnog foruma u Cirihu od oktobra do decembra.

Kokotova je navela da je ova radionica namijenjena domaćim privrednim društvima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i metalske, elektro i mašinske industrije, koji imaju potencijal i želju da nastupaju na švajcarskom tržištu.

Ona je dodala da je radionica organizovana u saradnji sa organizacijom “I- platforma”, koja podržava privredna društva iz BiH za potencijalni nastup na švajcarskom tržištu.

“Ideja je usmjerena ka aktivnostima koje podrazumijevaju bilateralne susrete u Cirihu, a koje očekujemo od oktobra do decembra. Mogućnost predstavljanja u okviru tih susreta i podrške koje nam daju organizacije poput `I-platforme` su dobrodošle”, rekla je Kokotova pred početak radionice na kojoj će dvadesetak predstavnika domaćih kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sektora metalske, elektro i mašinske industrije dobiti smjernice za najbolju promociju proizvoda i usluga na tržištu Švajcarske.

Ona je istakla da će “I-platforma” podržati kompanije iz Srpske obezbjeđivanjem logističkog štanda na bilateralnim događajima, s ciljem predstavljanja usluga i proizvode, te ostvarivanja kontakta sa potencijalnim švajcarskim partnerima.

Predsjednik udruženja “I-dijaspora” u Švajcarskoj Edin Dacić rekao je da je ovo udruženje osnovano 2015. godine, te da u okviru njega djeluje organizacija “I-platforma”, koja želi da pruži platformu za saradnju dijaspore u Švajcarskoj i firmama, organizacijama i udruženjima u BiH.

“Oblasti koje pokrivamo su ekonomija, obrazovanje i kultura, i ovo je već treća inicijativa da bismo omogućili bolju razmjenu na bazi `Posao poslu` /B2B/. Nadamo se da će sektori metal i informaciono-komunikacionih tehnologija biti jednako uspješni kao što je to bio turizam prošle godine i kućanstvo pretprošle godine”, rekao je Dacić.

On je zahvalio Privrednoj komori Srpske, koja je partner od prvog trenutka i učinila je sve da se napravi predselekcija firmi koje bi mogle izaći na švajcarsko tržište, kao i švajcarskoj Vladi bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće.

Učesnicima radionice u Banjaluci se na početku posredstvom video-linka obratila ambasador Švajcarske u BiH Andrea Raber Sakser. (Srna)