BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da će u Republici Srpskoj prvi put biti realizovan koncesioni ugovor sa kineskom Međunarodnom kooperacijom za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji, koja bi trebalo da gradi auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Trninić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je vrijednost projekta izgradnje auto-puta, čija je dužina 42 kilomatra, 297 miliona evra.

“Protokolom koji smo sa kineskim partnerom potpisali na Samitu `16 plus jedan`, koji je održan u Sofiji proteklog vikenda, stekli smo uslove da tražimo saglasnost Komisije za koncesije Vlade Srpske, Vlade Kine i mišljenje Pravobranilaštva Srpske, kako bi konačan ugovor potpisali u septembru”, rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, time bi se stekli uslovi da kineska strana krene u realizaciju, koja podrazumijeva izradu projekta i obezbjeđivanje finansiranja, dok bi obaveza Republike Srpske bila eksproprijacija.

“Ovim smo otvorili mogućnost da se ovaj projekat izgradnje auto-puta do Prijedora nastavi prema Novom Gradu u profilu auto-puta, te da se gradi brzi put prema Kozarskoj Dubici”, naglasio je Trninić.

On je podsjetio da je na samitu potpisan i Protokol o saradnji u vezi sa projektom auto-puta Doboj-Vukosavlje i auto-puta Vukosavlje-Brčko, s tim da se dionica Doboj-Vukosavlje odnosi na Koridor “Pet ce”, odnosno dio koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Direktor preuzeća “Auto-putevi Srpske” Dušan Topić naveo je da je koncesija novi vid finansiranja izgradnje auto-puteva u Srpskoj.

“Kada je riječ o auto-putu Banjaluka-Prijedor imamo veoma dobar koncensioni ugovor. Kineski partner obezbjeđuje finansijska sredstva i gradi auto-put, a predviđeno je da gradnja traje ukupno pet godina”, objasnio je Topić.

On je naglasio da su od tog perioda dvije godine predviđene za pripremu u smislu izrade projektne dokumentacije, obezbjeđivanja finansijskih sredstava, te eksproprijacije terena.

“Nakon toga su predviđene tri godine za izgradnju 42 kilometra auto-puta. Po završetku izgradnje, kreće eksploatacija i koncesioni period od 30 godina tokom kojeg bi, na osnovu naplate putarine, bilo otplaćeno ulaganje kineskog partnera”, istakao je Topić.

Prema njegovim riječima, ugovor predviđa garanciju Republike Srpske u smislu broja vozila, i to tako da je potrebno obezbijediti sumu definisanu ugovorom, koja će se vraćati na godišnjoj bazi.

Topić je objasnio da u početku, prvih pet-šest godina, broj vozila neće biti dovoljan da izmiri te obaveze, ali da će kasnije biti više nego dovoljan.

“Tako da u prvih pet-šest godina treba da obezbijedimo servisiranje tih obaveza. Smatramo da to neće biti problem. Riječ je o investicij 297 miliona evra, čime bi na godišnjem nivou naša obeveza bila da vratimo nešto više od 30 miliona evra, s tim da je pretpostavka da će u početku naplata putarine pokrivati 50 odsto tog iznosa”, napomenuo je Topić. (Srna)