I dok Konzum u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate za pet mjeseci ove godine, njegova poslovnica u Bosni i Hercegovini posluje slabije od plana, pokazuje najnoviji izvještaj vanredne Uprave Agrokora.

Konzum je ostvario za period januar-maj prihod od 524 miliona kuna (oko 138,5 milina KM), dok je EBITDA bila negativna 11,1 miliona kuna (2,9 miliona KM).

-Akumulirani prihod od januara do maja ima pad u odnosu na plan od 2,5%, dok je prihod u maju slabiji za 12% zbog godišnjeg pomaka Ramazana usljed čega je došlo do osjetno manje potrošnje, obrazlaže vanredna Uprava Agrokora u izvještaju.

U analizi usporedne maloprodajne mreže sa istim periodom prethodne godine promet u maju manji je za 2,5% usljed manjeg broja kupaca za 3,2%, dok je vrijednost prosječne korpe porasla za 0,8%.
Realizovana marža u relativnom iznosu u prvih pet mjeseci je 0,2% bolja od akumulirane marže u prva četiri mjeseca. Apsolutna marža u maju prati pad prihoda u odnosu na plan, dok je u kumulativu apsolutna marža manja za 5 posto, dodaje se u izvještaju.

Za razliku od Konzuma u BiH, Konzum u Hrvatskoj je u posmatranom periodu ostvario 55 miliona kuna (14,5 miliona KM) operativne dobiti iznad plana.
Istovremeno, u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017. godini, u maju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne korpr za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u maju 2017. godine.
To je gotovo 8 posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo 7 posto veća od plana.

Kada su u pitanju ostale kompanije iz sastava Agrokora u BiH, Sarajevski kiseljak imao je 128 miliona kuna (33,8 miliona KM) prihoda od prodaje, što je više od plana, čemu je doprinijela izvrsna prodaja na domaćem tržištu usljed dobrih vremenskih prilika.

Ledo Čitluk u maju je nastavioa trend rekordnih rezultata, ostvarujući EBITDA iznad planirane. Prihodi od prodaje bili su gotovo istovjetni prihodima Sarajevskog kiseljaka 126 mil kuna (33,3 miliona KM), a najveći dio se odnosi na kategoriju sladoleda.
Izrazito toplo vrijeme uticalo je na iznadprosječnu prodaju sladoleda kao i na ostvarenje prihoda koji je očekivan na nivou od 109 miliona kuna (28,8 miliona KM), pojašnjava se u izvještaju.

Kada je riječ o cjelokupnom Agrokoru rezultati poslovanja 16 kompanija iz tri poslovne grupe koje su uključene u mjesečni izvještaj koncerna, pokazuju izrazito povećanje operativne dobiti. EBITDA je 10,5 posto veća od planirane i u maju je na nivou grupe Agrokor iznosila 449,4 miliona kuna (118,8 miliona KM). Istovremeno, operativna dobit poslovne grupe Maloprodaja i veleprodaja u istom razdoblju prvi put izlazi iz negativne zone te bilježi pozitivnu EBITDA od 3,3 miliona kuna (0,87 miliona KM).

Ključni događaj izvještajnog perioda je privođenje kraju najvažnije faze procesa vanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe povjerilaca.
Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora povjerilaca, 4. jula 2018., izglasana je nagodba s 80,20% ukupnih potraživanja, odnosno 27.075.097.019,27 od 33.759.582.335,23 kuna ukupnih potraživanja prijavljenih u postupku vanredne uprave. (Indikator ba)