SARAJEVO – Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić najavio je mogućnost potpisivanja sporazuma sa bankama-majkama čije banke djeluju u BiH, koji će osigurati da te banke zadrže isti omjer kapitala u BiH, te da njihove aktivnosti ostanu na nivou iz prethodne dvije godine.

Sporazumi bi trebalo da budu potpisani u koordinaciji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i MMF-om u BiH, saopšteno je iz CBBiH.

Kozarić je na godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera EBRD u Londonu istakao da će CBBiH nastaviti da radi sve što je u njenoj mogućnosti kako bi osigurala finansijsku stabilnost te pozvao potencijalne investitore da investiraju u BiH.

“Važna poruka investitorima može biti i činjenica da su vlasti BiH nedavno uspješno okončale pregovore sa MMF-fom o novom stend baj aranžmanu, vrijednom 1,2 milijarde evra, koji je mogućnost za poboljšanje kreditnog rejtinga BiH i smanjenje kreditnog rizika zemlje”, naglasio je on.

Guverner CBBiH je dodao da je ostanak međunarodnih finansijskih institucija, poput EBRD-a, Evropske investicione banke (EIB), MMF-a, Svjetske banke i drugih, od izuzetnog značaja za BiH i njen razvoj.

On je napomenuo da BiH spada u red umjereno zaduženih zemalja koja na vrijeme izvršava svoje obaveze u pogledu servisiranja spoljnog duga i istakao da Agencija za osiguranje depozita BiH i EBRD zaključuju dogovor kojim će biti osiguran fond u iznosu od 50 miliona eura.

“Ovaj fond će služiti kao osnovica za povećanje osiguranog depozita na 25.000 evra. Osim toga, ovaj aranžman će pomoći jačanju povjerenja građana u bankarski sektor BiH”, istakao je on.

Delegaciju BiH na godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera EBRD-a predvodi ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, a u delegaciji je osim guvernera CBBiH, i ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

Izvor Agencije