BERLIN,  Predsjednik sindikata radnika javnog sektora “Verdi” Frank Bzirzke rekao je da je optimista da će u trećoj rundi razgovora sa poslodavcima biti postignut kompromis o povećanju plata.

Bzirzke je njemačkom dnevniku “Handelzblat” izjavio da su dvije strane bile daleko od dogovora u prethodne dvije runde, ali da je optimističan pred početak treće.

“Na osnovu primljenih signala trebalo bi biti moguće postizanje održivog kompromisa”, rekao je Bzirzke.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izjavio je juče da će vršiti pritisak da se postignu razumni rezultati u novoj rundi razgovora o povećanju plata za više od dva miliona radnika u javnom sektoru, ali je odbacio zahtjev Sindikata “Verdi” za povećanje od šest odsto.

Zehofer je naglasio važnost radnika javnog sektora, koji, kako kaže, treba da imaju koristi od ekonomskog rasta zemlje.

Međutim, on napominje da su zahtjevi Sindikata “Verdi” nerazumni.

“Jasno je da je previsok zahtjev sindikata za povećanje od šest odsto za ovu godinu. Nastavićemo pregovore na način na koji brzo možemo postići razumne rezultate”, ističe Zihofer.

Sindikat “Verdi” je saopštio da je u jučerašnjoj obustavi rada učestvovalo 17.000 ljudi, odnosno ukupno protekle sedmice 150.000.

Razgovori o povećanju plata treba da se nastave danas nakon što je 150.000 radnika javnog sektora tokom protekle sedmice stupilo u štrajkove upozorenja i obustave rada zbog čega je na aerodromima ostalo blokirano više hiljada putnika.

Štrajkovi su organizovani u bolnicama, centrima za brigu o djeci i deponijama.