Budući da su kamatne stope u Evropi na najnižim nivoima u istoriji, držanje štednje na oročenju je sve manje isplativo. Zbog toga se štediše u potrazi za dodatnim prinosom sve češće odlučuju na ulaganje u ostale valute, koje svojim jačanjem mogu donijeti ponekad i po nekoliko desetina procenata zarade u samo godinu ili dvije dana. Neki od primjera mogućnosti zarade na pravovremenoj kupovini ostalih svjetskih valuta su jačanje dolara za gotovo 25% od proljeća 2014. do proljeća 2015. godine te jačanje švajcarskog franka za približno 20% u samo jednom danu 2015. godine.

Slični pomaci kursa valuta se događaju i dalje, no u nešto manjim amplitudama.

Dakle, od svjetskih valuta koje su percipirane sigurnim za ulaganje i koje su vjerovatno najviše zastupljene među štedišama, ako se izuzme euro, australijski dolar je najviše oslabio. To znači da su oni koji su kupili australsku valutu loše prošli tokom posljednjih mjeseci. Štednja u kanadskom dolaru je takođe bila loša odluka, dok su oni koji preferiraju britansku funtu i švajcarski franak prošli za nijansu bolje nego da su štednju držali u eurima.

No, postoje i valute koje se isplatilo kupovati početkom godine, a radi se o američkom dolaru i japanskom jenu, koji je od početka godine ojačao za gotovo 5%.

Kakvo kretanje kursa valute očekivati u drugoj polovini 2018. godine?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u drugoj polovini godine moglo doći do prokreta postojećih trendova. Naime, američki dolar je trenutno precijenjen, stoga bi mogao početi da slabi u odnosu na većinu ostalih valuta, uključujući evro. Takvom scenariju u prilog idu i komentari nekih visokopozicioniranih funkcionera Evropske centralne banke, koji smatraju da s podizanjem kamatnih stopa ne treba čekati do jeseni iduće godine, nego početi ranije.

Za razliku od dolara koji bi mogao slabiti, britanska funta bi mogla jačati u odnosu na euro. Naime, britanska centralna banka će gotovo sigurno početi da podiže kamatne stope već ove godine, što bi trebalo da dovede do masovnog prebacivanja kapitala u ovu valutu i njenog jačanja.

Švajcarski franak bi takođe mogao slabiti u odnosu na evro, a glavni razlog je to što švajcarska centralna banka aktivno radi na namjernom rušenju vrijednosti svoje valute, za koju smatraju da je još uekstremno precijenjena.

Svaka nova vijest o carinama i trgovinskom ratu koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Tramp odražava se na kretanje vrijednosti valuta te može dovesti do naglih i značajnih promjena kursa. To doprinosi riziku ulaganja u strane valute, ali i stvara mogućnost ostvarivanja profita neuporedivo većeg od današnjih kamatnih stopa na oročenu štednju koje se nalaze na istorijski niskom nivou. (Bankarme)