SARAJEVO – Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić izrazio je očekivanje da će inspekcija za upravni nadzor Ministarstva pravde BiH donijeti rješenje da je bila nezakonita odluka predsjednika Komore Mahira Hadžiahmetovića o formiranju komsije za izbor delegata u Skupštinu Komore za naredne četiri godine.

“Mi očekujemo da će odluka biti da postupak koji je pokrenut odlukom Hadžiahmetovića nije u skladu sa zakonom”, rekao je Lovrić, nakon rasprave koju su održali srpski i hrvatski delegati Skupštine, koji zbog neprisustvovanja Bošnjaka nisu mogli održati današnju sjednicu.

On je istakao da srpski i hrvatski delegati Skupštine, zajedno sa njim i potpredsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH iz reda srpskog naroda Ljubomirom Klincovim, pokušavaju da pokrenu zakonit proces izbora delegata u Skupštinu Komore za novi mandatni period od 2010. do 2014. godine.

Lovrić je podsjetio da je cijela ova priča započela nezakonitim izbornim procesom Hadžiahmetovića, te da se u sve uključilo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer je zaduženo za implementaciju zakona po kom radi Spoljnotrgovinska komora BiH.

“Resorni ministar Mladen Zirojević uputio je zahtjev za inspekcijski upravni nadzor nad ovim postupkom. Iz Komore su poslata pisma, Hadžiahmetović svoje, ja svoje, i mislim da su dobili dovoljno informacija i relevantnih podataka da donesu odluku”, naglasio je Lovrić.

On je najavio da će lično pokrenuti disciplinski postupak protiv svih u Komori koji su učestvovali u tom procesu, a znali su, ili su morali znati da je ta radnja nezakonita, te da će se tražiti odgovarajući advokat da to uradi, jer je to u interesu Komore i privrednika BiH.

Govoreći o mogućnosti formiranja nove spoljnotrgovinske komore, što se kao prijedlog moglo čuti na današnjem         radnom sastanku, Lovrić je rekao da je razumljivo nezadovoljstvo delegata Skupštine, te ponižavajuće situacije koja traje već tri godine, kada nisu usvojeni programi rada, finansijski izvještaji…

“Mi smo pokušavali zaustaviti da neko raspolaže sa sedam miliona KM godišnje, bez ikakvih relevantnih odluka organa. Zbog toga je bio blokiran rad organa Spoljnotrgovinske komore, kriminal je bio taj koji je to blokirao, a pokušaj ovakvog sazivanja Skupštine je pokušaj da se sve to zataška”, istakao je Lovrić.

Izvor Agencije