BERLIN/FRANKFURT – Njemačka vazduhoplovna grupa Lufthanza svrgnula je s trona Rajaner, preuzevši ponovo titulu najveće evropske avio-kompanije po broju putnika u 2017. godni, nakon što je irski niskotarifni avio-prevoznik bio primoran da otkaže hiljade letova zbog problema sa rasporedima pilotima.

Njemačka avio-kompanija je danas saopštila da je prošle godine prevezla ukupno 130 miliona putnika, prenosi agencija Rojters.

Rajaner je prevezao 129 miliona ljudi, tako da je izgubio krunu najvećeg prevoznika koju je od Lufthanze preoteo 2016. godine.

Lufthanza bilježi snažan rast nakon što je krajem 2016. godine preuzela Brasels Erlajns i namjerava da pojača razvoj svog budžetiranog brenda Jurovingsa, kako bi on postao treći najveći prevoznik u Evropi na direktnim linijama, bez usputnog sletanja.

Njemačkoj vazduhoplovnoj grupi, u čijem su sastavu takođe Svis i Ostrijan Erlajns, na ruku je išao i kolaps njemačkog konkurenta Er Berlina, koji je u oktobru 2017. godine prestao da leti.

Rajaner je u međuvremenu smanjio svoje planove rasta, nakon što je zbog problema s pilotskim rasporedima ostao bez dovoljno letačkih kadrova, što ga je primoralo da otkaže 20.000 letova.

Er France-KLM je objavio da je povećao broj prevezenih putnika za 5,6 odsto prošle godine na 98,7 miliona, uz pomoć lou-kostera Transavije.

Grupa IAG, matična kompanija Britiš Ervejza i Iberije, prevezla je 104,8 miliona ljidi, što je 4,0 procenta više nego 2016. (Agencije)