SAN FRANCISKO  – Kompanija “Tesla” je saopštila danas da njen Upravni odbor ocjenjuje ideju generalnog direktora Ilona Maska o privatizaciji firme, koju je prošle sedmice dao na razmatranje, što znači da akcije ove kompanije više ne bi bile u javnoj ponudi na trgovanju na Volstritu.

Mask je sinoć iznenadio akcionare “Tesle” i berzanske aktere najavom na Tviteru da razmišlja da ovu gubitašku firmu, koja proizvodi električne automobile, privatizuje putem otkupa akcija koje su u posjedu investitora, po cijeni od 420 dolara po akciji.

On je u svom prvom tvitu naveo da je finansiranje te ideje obezbjeđeno, ali nije iznio nikakve detalje, podsjeća agencija Rojters.

To bi predstavljalo najveću transakciju takve vrste u istoriji, vrijednu više od 70 milijardi dolara.

U saopštenju objavljenom danas na “Teslinoj” veb stranici, šest od devet direktora kompanije je navelo da se odbor sastajao prošle sedmice nekoliko puta kako bi se razgovaralo o toj ideji i “preduzeli odgovarajući naredni koraci za njenu evaluaciju”.

Oni su dodali da je na odboru takođe razgovarano o načinu na koji bi se taj posao finansirao, ali nisu dali bilo kakve pojedinosti o tome.

Akcije “Tesle” su se jutros trgovale u blagom padu na 377,38 dolara, nakon što su u utorak zaključene u plusu od 11 posto, na 379,57 dolara.

U pismu akcionarima nakon njegovog sinoćnog tvita, Mask je podrobnije izložio svoju ideju, poručivši im da će imati opciju da prodaju svoje akcije po cijeni od 420 dolara ili da ostanu investitori u privatnoj kompaniji “Tesla”, koja više neće biti izložena “skeniranju” na Volstritu niti će morati da podnosi kvartalne izveštaje o poslovanju.

Dodao je da će to “Tesli” omogućiti da “posluje, u najboljem slučaju, bez tolikog stresa i kratkoročnog procjenjivanja koliko je moguće”.

Neki analitičari na Volstritu su skeptični u pogledu mogućnosti da Mask prikupi finansijsku podršku za realizaciju te ideje.

“Ko daje 30 do 50 milijardi dolara za otkup akcija?”, upitao je analitičar kompanije NordLB, Frank Švop, dodajući da “ako ostanete kao akcionar, dobijate manje informacija nego ranije i sve više i više zavisite od Ilona Maska”.

Analitičar investicione banke “JPMorgan”, Rajan Brinkman, izjavio je da daje samo 50 posto šansi da će “Tesla” biti privatizovan. (Tanjug)