BIJELJINA – Na manifestaciji “Dani polja kukuruza” danas je u Amajlijama kod Bijeljine predstavljen ogled sa 34 hibrida kukuruza iz sedam selekcijskih kuća.
Prema riječima Dragana Zarića, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, osim ogleda u Amajlijama, kod Bijeljine postoje još dva slična makroogleda hibrida kukuruza na kojima je od 18 do 67 hibrida.

“Na ovaj način želimo da pokažemo proizvođačima šta se može postići u ne baš povoljnim ili sušnim uslovima, kakvi su bili ove godine. Svaki hirid ima svoj genetski potencijal, pa i u nepovoljnim uslovima, daje rezultate”, rekao je Zarić novinarima.

On je napomenuo da se prosječan prinos kukuruza ove godine teško može odrediti, ali da se na području Semberije može očekivati od šest do sedam tona po hektaru, u zavisnosti od hibrida.

“Postoje i oni lokaliteti, gdje će prinos biti značajno niži, čak od dvije do tri tone, što je opet u skladu sa prosječnim smanjenjem prinosa kukuruza ove godine, koji je od 50 do 60 procenata”, rekao je Zarić i dodao da ima i lokaliteta na kojima je prinos još niži.

Prema njegovim riječima, uzrok smanjenom prinosu jeste period nedostatak vlage, odnosno padavina, koji je bio dugotrajan i temperatura vazduha visoka u poređenju sa ranijih petnaest godina.

“Ako kažemo da smo imali temperaturu i iznad 40 stepeni, onda je jasno da to usjev nije mogao da podnese”, rekao je Zarić.

On je dodao da ogledi imaju za cilj da proizvođačima pruže pravu informaciju, te da se prema agroekološkim uslovima i prema mogućnostima proizvođača sagleda, koji je to hibrid, koji može da da veći – odnosno niži prihod.

“Najvažnije je da to bude stabilan prinos”, kaže Zarić.

Ovogodišnji “Dani polja kukuruza” okupili su u Amajlijama kod Bijeljine brojne poljoprivredne proizvođače i stručnjake u ovoj oblasti, u cilju pravovremenog te stručnog informisanja i korištenja određenih sorti hibrida.

Organizator manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. (Agencije)