LONDON – Jedan od najplaćenijih i najpoznatijih britanskih šefova kompanija, Martin Sorel (73), iznenada je dao tokom vikenda ostavku na mjesto predsjednika i izvršnog direktora najveće reklamne agencije na svijetu, WPP-a.

Radi se o jednoj od najvećih britanskih kompanija s poslovnim operacijama u 112 država.

Sorel je ostavku dao dvije sedmice nakon što je kompanija otvorila internu istragu zbog optužbi “neprimjereno ponašanje”. O kakvim se optužbama radi, ostalo je nepoznato.

Sorel je optužbe odbacio, iako je pozdravio provođenje istrage. Ovaj rođeni Londončanin školovan na Kembridžu i Harvardu karijeru u oglašivačkoj industriji započeo je 1975. dolaskom u čuvenu agenciju Saatchi & Saatchi.

Dvije godine kasnije postaje finansijski direktor kompanije. Proizvođača košara Wire and Plastic Products kupuje 1985. kreditom koji je dobio založivši dionice Saatchija & Saatchija te ju pretvara u investicijsku kompaniju za kupovanje reklamnih agencija, ponekad i agresivno.

S vremenom stvara diva u tom sektoru, a on postaje najdugovječniji direktor neke od kompanija u sastavu indeksa FTSE 100 s godišnjom platom od 70 miliona funti. Lična imovina Martina Sorela procjenjuje se na 495 miliona funti. Osim što je bio autoritet u branši, često je istupao i u vezi problema globalne ekonomije. (poslovni.hr)