BANJALUKA – Osim čuvene jagode, Slatina kod Laktaša u narednom periodu mogla bi postati poznata po proizvodnji paradajza.

U brendiranje ove proizvodnje uključeno je rasorno ministarstvo posredstvom IFAD-ovog projekta “Razvoja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje”.

Miroslav Stanivuković iz Slatine proizvodnju paradajza u plastenicima naslijedio je od oca. Јedan je od 10 proizvođača uključenih u projekat brendiranja.

– Od ovoga se može lijepo živjeti pod uslovom da se obezbijedi siguran plasman i zaštiti proizvodnja. Da domaća proizvodnja bude zaštićena i ako je nešto slatinsko da to bude slatinsko, a ne nešto sa strane – rekao je Miroslav Stanivuković proizvođač paradajza iz Slatine.

Proizvodnja paradajza na brežuljkastim predjelima Slatine u zatvorenom prostoru ima niz prednosti u odnosu na proizvodnju u Lijevče polju.

– Proizvodnja je daleko lakša, da tako kažem, jer se u slatinskom kraju radi sa manje hemije nego u ostalim krajevima zato što je ovo područje izlovano – smatra Draško Bašić proizvođač paradajza iz Kadinjana.

Proizvođačima će biti podijeljeno 10 plastenika od 320 kvadratnih metara u kome će biti organizovana standardizovana proizvodnja.

– Samo brendiranje predstavlja da se jedan proizvod na regiji tretira isto počevši od sadnje, zaštite, agrotehnike, pakovanja, skladištenja, prodaje što znači da sve i jedan proizvod treba da bude prepoznatljiv – istakao je Živko Šašić iz resora za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

Bojan Balaban iz Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata dodao je da je veoma značajno da projekt podržava još brendiranje ovog proizvoda, te nabavku gajbica sa posebnim logom slatinskog paradajza čime će ovaj proizvod biti prepoznatljiv na tržištu.

Vrijednost projekta je oko 410.000 maraka od kojih 40% sufinasira IFAD, 10% lokalna zajednica a ostatak poljoprivredni proizvođači. (RTRS)горячая гуттаперча в стоматологиинеобычные сувенирыкраситсяпарадонтозoltaТОВ РЕКОМ Украина