U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje.

Najveća potražnja je, kako su dodali, i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

“Tržište rada je i dalje neosjetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi ekonomski rast mogao oslabiti. Broj nepopunjenih radnih mjesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju s prošlom godinom, zabilježen je porast potražnje za radnicima”, rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje djeluje povezano s Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mjesta.

Najveća potražnja je u sektoru uslužnih djelatnosti, iza kojih slijede građevina i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

No, istovremeno je porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

“Potraga za radnom snagom je u mnogim sektorima postala mukotrpnija nego ranije”, rekao je Kubis. (Poslovni dnevnik)instagram sitesрасчет и проектирование схем электроснабженияснятие макияжа маслом отзывыготовим пловкакой бизнес прибыльный в украине3d ручка ціна