NJUJORK – Američka telekomunikaciona kompanija AT&T odustala je od dogovora o prodaji smartfona kineskog Huaveja na tržištu SAD, javili su američki mediji.

List “Volstrit DŽornal”, koji je prvi izvjestio o tome, nije naveo razlog odustajanja AT&T-a, dok honkoški “Saut Čajna Morning Post” javlja da su u Huaveju potvrdili takav razvoj situacije.

“Ponovo smo oštećeni”, napisao je potpredsednik Huaveja Ričard Ju u poruci poslatoj tom listu.

On je u decembru za agenciju AP rekao da će Huavej ove nedelje najaviti prodaju smartfona preko jednog američkog zastupnika. Huavej prodaje nekoliko modela u prodavnicama za elektroniku u SAD, kao i onlajn, ali je njegov udio minimalan na američkom tržištu.

Uoči planirane objave, Huavej je izdao saopštenje u kome navodi da se “u proteklih pet godina Huavej dokazao isporučujući premijum uređaje sa integritetom širom svijeta i na američkom tržištu”.

Kompanija Huavej, najveći svjetski proizvođač mrežne opreme koju koriste telekomunikacione kompanije, pretrpila je već udarac na američkom tržištu, kada je u izveštaju Kongresa iz oktobra 2013. rečeno da predstavlja rizik po bezbjednost SAD, a telekomunikacione kompanije upozorene da ne koriste njenu opremu. (Agencije)